Hvad er en el-installation, og hvordan er den bygget op?

Alle el-installationer er grundlæggende bygget op af to elementer: Den ene er kommunikationsinstallationen, som omfatter signaler til telefonen, internettet, radio og lignende. Den anden er stærkstrømsinstallationen, som består af fire elementer: Strømmåling, sikring mod fejlstrøm, fordeling af strøm og brug af strøm.

Strømmåling
Strømmen kommer fra det forsyningsselskab, man nu er forbundet til. Det kommer ind i dit hjem til el-måleren, som måler, hvor meget elektricitet der bliver forbrugt. Du kan læse mere om elmålere på elforbundets hjemmeside.

Fejlstrømssikring
Strømmen går videre fra el-måleren og over i gruppetavlen, hvor der sidder en fejlstrømsafbryder. Denne er også bedre kendt som en HFI- eller HPFI-afbryder. Den sikrer, at strømmen bliver afbrudt, hvis strømmen bliver ledt ned i jorden, som det vil ske, hvis der uheldigvis går strøm gennem et menneske.

Strømfordeling
Strømmen ledes således fra gruppetavlen gennem afbryderen og ud i kablerne/ledningerne, som kører gennem væggene og ud i husets rum, og ud til stikkontakterne. Du kan læse Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger angående udskiftning af stikkontakter ved at klikke her

Strømforbrug
Strømmen ledes således fra gruppetavlen gennem afbryderen og ud i kablerne/ledningerne, som kører gennem væggene og ud i husets rum og ud til stikkontakterne. Du kan læse Sikkerhedsstyrelsens anbefalinger angående udskiftning af stikkontakter ved at klikke her.

I tvivl om, hvad du må? Kontakt en el-installatør
Skal du have lavet noget arbejde med dine el-installationer, skal du ofte have fat på en el-installatør. Der er dog nogle opgaver, som du selv må udføre på den betingelse, at du ved, hvordan du skal gøre det. Overordnet set er det de synlige elementer, som du må arbejde med. Er du det mindste i tvivl, så kontakt os hos EL-plan på telefon 38 60 20 00. Som el-installatør kan vi rådgive og vejlede dig, så du ikke gør noget forkert. Vi er beliggende i Ølsted og hjælper kunder i bl.a. Frederiksværk og Frederikssund.